Logo MuLeMa

Prvi koraki

 1. Namestitev

  Lahko si ogledate navodila za namestitev demo verzije programa MuLeMa (ali licenčne, če ste predhodno podpisali pogodbo s podjetjem RaPro d.o.o.), spoznate sestavo map in datotek in se naučite prenašati program in podatke med računalniki ali računalniki in zunanjimi nosilci.

 2. Video predstavitev

  Lahko si ogledate video  predstavitev v trajanju cca 50 minut, ki se sprehodi čez vsebino programa. Žal predstavitev ni najnovejša in ne vsebuje številnih pomembnih novosti zadnjih let, vendar je kljub temu koristna za začetno spoznavanje.

 3. Pomoč v programu

  Spoznajte glavni meni preko povezav, ki vodijo do opisov posameznih izborov.

  Ko delate v programu, lahko kjerkoli prikličete pomoč s tipko <F1>. Odpre se brskalnik z opisom aktivnega dela programa.

  V nekaterih prikazah se, če se z miško zadržite nad posameznim predmetom ali gumbom, naslovom stolpca ali polja v preglednici in podobno, v oblačku pojavi namig, navodilo, podrobnost, ki vam je lahko v pomoč.

 4. Zasnova in vnos modela nagrajevanja in drugih parametrov za obračun

  Model nagrajevanja ni samo pripomoček za obračun provizij sodelavcem. Parametri, s katrimi ga opišemo, omogoča izračune pričakovanih provizij, spremljanje zavarovalnic, ali plačujejo v skladu s pogodbo, spremljanje akivnosti sodelavcev...

  V sklopu nastavitev in parametrov, ki jih moramo vnesti v program, so:

  Lahko si ogledate primer izračuna parametrov.

 5. Ostale nastavitve

  Čeprav so morda pri večini nastavitev ustrezne kar privzete vrednosti, jih morda vseeno lahko preverimo ali se vsaj seznanimo z njimi. V glavnem meniju v podmeniju Nastavitve omenimo še: 

  V mapi \Mulema\Baza\Predloge lahko predloge za izpis poročil opremimo s svojimi podatki in logotipom. Večina predlog je tipa .dot, zato jih v raziskovalcu za urejanje namesto z dvoklikom odpiramo preko hitrega menija (desna tipka miške) z ukazom Odpri.

 6. Vnos sodelavcev

  Nove sodelavce lahko dodajamo neposredno v drevesu sodelavcev, lahko tudi na drugih mestih. Podatke o sodelavcu si ogledamo ali jih spreminjamo v obrazcu sodelavca.

 7. Uvoz podatkov ali ročni vnos polic in plačil

  V splošnem vse podatke o strankah, policah, plačilih in provizijah vnesemo elektronsko, z uvozom datotek, ki nam jih mesečno pošiljajo zavarovalnice. Lahko pa podatke (police, stranke, plačila...) dodajamo ali spreminjamo ročno.

 8. Pregled zaslužkov in izdelava poročil

  Takoj, ko so police in plačila vnešena, si lahko ogledamo zaslužke sodelavcev, finančno poročilo, natisnemo ali pošljemo mesečna poročila sodelavcem,  kreiramo liste izplačil ali na primer obvestila o izdaji faktur pravnim osebam. Lahko si ogledamo pričakovano provizijo za trenutni portfelj in druga poročila. Podatki so dostopni na različnih mestih, na kartici sodelavca ali police, v hitrih menijih ipd.

 9. Priprava novega obračuna in arhiviranje podatkov

  Ko končamo z vnosi, pregledi, poročili, izplačili... za tekoči obračun in se začenjamo pripravljati na novega, z operacijo pripravi nov obračun zaključimo tekočega in odpremo novega. Program arhivira vse podatke v mesečno mapo, ki jo za primer okvare delovnega računalnika prekopiramo na rezervni računalnik ali zunanji nosilec (USB ključek, CD-ROM...).

Glej tudi: